Site icon AİLEMİZ

Okul Öncesinden Okula Sorumluluk Bilinci

Psk. Dan. Afet Kalavasonlu

 

Sorumluluğu; erken çocukluk döneminden başlayarak, çocuğun yaşına, cinsiyetine ve gelişim düzeyine uygun olarak görevlerini yerine getirmesi olarak tanımlayabiliriz. Çocuğun, her yaş aralığında, kazanması gereken sorumluluk bilinci farklıdır. Gelişimiyle sorumluluk bilincini kazandırma çabaları bir bütün ve uyum içerisinde olmalı, davranış değişikliğini bir sonraki gelişim aralığına taşıması gerekir. Buradaki herhangi bir kopukluk daha sonraki gelişim dönemleri için fazla “bedel” gerektirebilir.

İki buçuk yaşından başlayarak, döke saça bile olsa çocuğun yemeğini kendi başına yemesine olanak sağlamak, oyuncaklarını toplamasını beklemek, kendi odasında yatması için hazır bulunuşluğunu artırmak, yaşına ve cinsiyetine göre yemek sofrasını hazırlamada onun yardımını beklemek sorumluluk konusunda çocuğu cesaretlendirici ve destekleyici bir ortam sağlar. Tam tersine koruyucu yaklaşım; çocuğun kendi kendine yeten, bağımsız birey olmasını engeller. Çocuğun neleri ne miktarda yiyeceği seçiminin kendine ait olduğunu bilmesi; onun bağımsızlığına, kararların sonuçlarına katlanmaya, atacağı ilk adımdır. Yemek yeme konusunda çeşitli zorlama ve baskılar onun kendi alanını size karşı kullanmak için seçtiği bir yol olabilir. Özellikle evinizin gündemi onun yemek yemesi üzerine kurulmuş ise ona, size karşı güç kullanma silahını da vermiş olursunuz.

Çocuğunuzun kendini değerli hissedebilmesi için ona uygulama olanağı vermeniz gerekmektedir. Dilediği gibi giyinen, kalıba sığdırmaya çalışmadan özgürce resim çizen, baskısız yemek yiyen, hareketlerine katı sınırlar çizilmeyen çocuk, kişiliğine saygı duyulduğunu fark eder ve “ben değerliyim” diye düşünür. Çocuğun değerli hissetmesi onu girişkenliğe ve başarıya götürür. Değerlilik duygusu da alınan ve yerine getirilen sorumlulukla gelişir.

3-6 Yaş Çocuklara Verilebilecek Sorumluluklar;

Çocuğa yaşına uygun verilen sorumluluklar ile okul döneminde alması gereken sorumluluklarında temelini atmış olursunuz ve birçok velinin yaşamış olduğu sıkıntıları (ödevlerin zamanında yapılması, öğretmenin verdiği bilgilendirici yazıları zamanında sizlere ulaştırma vb.) yaşamamış olursunuz.

Çocuklarımıza Sorumluluk Kazandırmada Dikkat Edilecek Noktalar

Unutmayın;

Sorumluluk sahibi kişiler; yaşama gerektiği kadar uyum göstermiş, mutlu, başkalarına olduğu ölçüde kendine karşı da sorumluluklarını dengeli olarak yerine getirenlerdir.

 

Exit mobile version