Site icon AİLEMİZ

Çocuğumla Kaliteli Vakiti Nasıl Geçirebilirim?

Uzm. Psk. Dan. Afet Kalavasonlu

Hiç şüphesiz çocukla geçirilen zaman ebeveyn ve çocuk ilişkisine oldukça katkı sağlamaktadır. Çocuklar doğdukları andan itibaren beslenme ve öz bakım becerilerinin karşılanması konusunda anne babasına ihtiyaç duyar. Bunların yanında çocuklar yaşı kaç olursa olsun ilgi ve sevgiye de ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç zamanlarında neler yapılacağı, yaş ile birlikte değişse de önemli olan nokta çocuğunuza, duygusal olarak onunla birlikte olduğunuzu hissettirebilmenizdir.

Özellikle yoğun çalışan anne babalar sık sık çocuklarıyla vakit geçiremediklerini ve bundan duymuş oldukları üzüntüyü dile getirmektedir. Böyle zamanlarda unutulmamalıdır ki önemli olan çocuğunuzla geçirdiğiniz zamanın uzunluğu değil aktif ve kaliteli olmasıdır. Bu şekilde düşündüğünüz zaman, çocuğunuza ayırabileceğiniz yirmi dakikanız var olacaktır.

Çocuklara oyun oynamayı ve kaliteli zaman geçirmeyi biz yetişkinler öğretiriz. Bu sayede çocuğunuz büyüdüğü zaman hem daha sosyal birisi olacak hem de oyun sırasında karşılaşmış olduğu güçlükler onun problem çözme becerilerini geliştirecektir.

0 – 2 yaş çocukları ile vakit geçirirken oyun sırasında başka bir şeyle ilgilenmek, oyunu aniden kesip ortamdan uzaklaşmak, çocuğun güven duygusuna zarar verebilir. Ebeveyn – çocuk ilişkisini ve çocuğun kendine olan güvenini arttırmak için, birlikteliğiniz süresince, ona başardıklarını fark ettirmeniz ve olumlu geri bildirimlerde bulunmanız gerekmektedir.

3 yaş döneminde çocuk cinsiyetine uygun sosyal davranışlarının gelişmesi açısından, erkek çocuk ile baba, kız çocuk ile de annenin paylaşımlarının arttırılması da oldukça faydalı olacaktır. Bu yaş döneminde çocuğunuza sınırlar çizebilir ve her akşam sadece bir tane oyun oynanacağına dair bir anlaşma yapılabilirsiniz. Bu yaş çocukları ile lego oynayabilir, resim yapabilirsiniz. Bu oyunlar yaratıcılığı da geliştirecektir. Tüm bunların yanında mümkün olduğunca akşam yemeklerini de birlikte yemek veya günün değerlendirmesini yapmak (örneğin gün içerisinde yaşadığınız en komik olayları paylaşabilirsiniz) veya yatmadan önce hikaye okumak aile içi paylaşımı arttırır. Böylece çocuk kendisine değer verildiğini hisseder ve sizinle daha çok paylaşımda bulunur.

4 – 5 yaş döneminde artık çocuğunuz size boş zamanlarınızı geçirebilecek alternatifler üretebilecektir. Çünkü siz bu geçen süre içerisinde çocuğunuzu bu anlamda geliştirmiş olacaksınız. Bu yaş grubundaki çocuğunuzla dışarıda vakit geçirmenin yanında hayal dünyasını desteklemek için tek başına veya ailece resim yapılabilir ve bunlar hakkında konuşabilirsiniz.

İlkokul çağı olarak değerlendirdiğimiz 6 yaşında ise onun aktivite planını sorup beklentilerini tartışabilirsiniz. Hatta aktivite planlamayı çocuğunuza verebilirsiniz. Böylelikle sorumluluk bilincinin gelişmesine de katkı sağlamış olursunuz. Uyumadan önce onun yaşına uygun bir film seyredip filmin sonunda en çok hangi sahneyi komik bulduğunu ya da hangi sahneye üzüldüğünü veya filmin kahramanları hakkında paylaşımda bulunabilirsiniz.

Çocuğunuzla zaman geçirmeniz onu daha iyi tanıyıp analiz etmenizi sağlar. Böylece sorgulayarak elde edeceğiniz bilgiden daha fazlasına ulaşır, onu daha doğru yönlendirebilirsiniz. Aynı zamanda çocuğunuz da sizi, değerlerinizi, ailenizin sınır ve kurallarını öğrenir ve buna uygun davranışlar geliştirmek için sizi model alır.

Exit mobile version