Site icon AİLEMİZ

Yaz Aylarında Sağlıklı Beslenme

Diyetisyen Mehmet Miralay

Herkese merhabalar.  Yaz aylarına girdiğimiz ve sıcakları çok fazla hissettiğimiz bu günlerde en az kendimizin beslenme düzenine dikkat ettiğimiz kadar çocuklarımızın da beslenmesine dikkat etmemiz gerekir. Maalesef bu dönemde çocuklarımızın hareketi arttığı için besin ihtiyacı da artmakta ve çoğu zaman bu enerji ihtiyacının sağlıksız olan daha şekerli, daha karbonhidratlı ve daha çok işlenmiş gıdalardan karşılandığını gözlemlemekteyiz.

Unutulmamalıdır ki sağlıklı beslenmenin mevsimi ve dönemi olmaz.

Bütün bir yaz mevsimi çocuğumuzu sağlıksız bir şekilde beslediğimizde bu alışkanlığı diğer dönemlerde değiştirmek çok daha zor olmaktadır . Hepimizin beslenme alışkanlıklarının büyük bir bölümü 0-6 yaş döneminde şekillenmekte ve maalesef bizim ülkemizde özellikle bu dönemi kapsayan yaş gruplarında yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarını kazandırmakta sıkıntılar olduğunu gözlemlenmektedir.

Sıcak yaz günlerinde çocuk beslenmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta su tüketimidir. Çocuğunuzun gün boyunca yeterli sıvı ihtiyacının karşılanmasına dikkat etmelisiniz.

Beş yaşından büyük çocukların günde ortalama 8–12 bardak su tüketmesi gereklidir.

Dikkat edilmesi gereken bir başka konu çocuğun günlük enerji ve besin öğesi ihtiyacını mevcut beslenme programı ile karşılayıp karşılayamamasıdır. İhtiyaçların karşılanamaması durumunda beslenme yetersizlikleri ve bunlara bağlı hastalıklar, aşırı ya da boş enerji alımı sonucunda ise aşırı şişmanlama problemi ile karşılaşılabilir.

Aşırı sıcak havalarda çocuklarda iştahsızlık durumu da gözlenebilir. Bu durumda çocuğun az ve sık beslenmesine dikkat etmeli, iştahı kapalı olduğu dönemde kilo kaybetmemesi için yeterli beslenmesi sağlanmalıdır.

Çocuklar yaz aylarında enfeksiyonlara ve ishallere daha sık ve kolay yakalanırlar. Çocuklarda uzun süren ishaller, vücuttan aşırı su kaybına, kilo kaybına, yetersiz beslenmeye ve daha ilerlemiş durumda da ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Yaz ishallerinin en sık görülen nedeni kirli sulardır. Çocuğunuzun içtiği suyun temiz olduğundan emin olmalısınız.

Yaz aylarında sıkça görülen problemlerden olan gıda zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için açıkta satılan besinler satın almamaya, paketli ve bilinen güvendiğimiz marka ürünleri satın alırken de son kullanma tarihine dikkat etmeye özen göstermelisiniz.

Çocuklarda en büyük sorunlardan bir tanesi de abur-cubur tüketiminin fazla olmasıdır.

Gün boyunca zamansız tüketilen aşırı şekerli ve/veya yağlı besinler, çocukların iştahını kapatarak büyüme ve gelişmeleri için gerekli olan esas besin maddelerini almalarına engel olur. Bu nedenle çocuklarınıza öğünlerden 1–2 saat önce şekerli, abur cubur yiyecekler vermemelisiniz. Bu tür yiyecekler olabildiğince seyrek olmak şartıyla, ana öğünden sonra çocuğun karnı tok iken az miktarda kontrollü bir biçimde verilebilir.

Yaz aylarında ev yapımı hazırlayabileceğiniz atıştırmalıklara birkaç örnek sizlerle;

Muzlu ballı süt: 1 adet yerli muzu blender’dan geçirin daha sonra 1 su bardağı sütün içerisine 1 tatlı kaşığı bal ile birlikte ekleyin. Muzlu ballı sütümüz hazır.

Meyveli irmikli muhallebi: 1 su bardağı sütün içerisine 1 yemek kaşığı irmik ekleyerek tencerede pişirin. 2 adet kuru inciri küçük küçük dilimleyerek ekleyin.

Sağlıklı puding: 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı kakao ve yarım paket vanilyayı karıştırıp 3-4 dakika orta ateşte pişirip kıvam almasını sağlayın. Pudingimiz hazır.

Keçi boynuzlu yaban mersinli kek: 3 yumurta, 50 gr pekmez ve 50 gr balı mikser yardımıyla karıştırın, üzerine 50 mL süt ve 50 mL yağ ilave edin. 120 gr un, yarım paket kabartma tozu ve 45 gr öğütülmüş keçiboynuzunu ekleyin. 170 derecelik fırında 30-35 dakika pişirin. Kekimiz hazır. (1 orta boy kek kalıbı için )

 

Exit mobile version