Site icon AİLEMİZ

Yoga ile Sınıfta Başka Bir Öğrenme Ortamı Yaratmak

Eğitim Uzmanı ve Danışmanı Hunat Ayşe Öztoprak

Yoganın sınıf ortamına taşınması derken bahsettiğim, sandalyelerin, masaların, tahtanın, öğretmenin ve öğrencilerin olduğu ortama taşınması. Ayrı bir okul sonrası aktivite olarak canlanmasın lütfen aklınızda. Çocukların günlük yaşantılarına adapte edilmiş bir anlayış peşindeyim. Çocuklarımızın okulda geçirdikleri süre evde geçirdikleri süreden daha fazlayken çeşitli değerleri öğrenebilmeleri için okul ortamı ve dolayısı ile sınıf ortamı önemli.

Yapılan birçok araştırmanın sonucu kanıtlamaktadır ki yoga yapan öğrenciler, egzersiz yapmaya, sağlıklı yemek tercihlerinde bulunmaya, sosyalleşmeye ve daha kolay öğrenmeye başlar. Fiziksel faydalarının yanı sıra bir öğrencinin söz konusu değerlere sahip olması, yani sağlığına dikkat etmesi, kendini sevmesi, geleceğine yönelik bilinçli tercihler yapabilmesi ve mutlu bir birey olması yoganın en büyük faydası. Güzel olan da çoğumuzun tahmin ettiği gibi sınıf içerisinde bir saat süreyle yapılan bir yoga pratiği olmaması. Derse başlamadan evvel iki dakikalık bir nefes çalışması, dersin ortalarında ilgi dağılmaya başladığında gerçekleştirilen bir yoga duruşu ve dersi sonlandırmadan evvel bir nefes çalışması daha. Dersinizin toplam yedi dakikasını ayırarak sağlayacağınız etki şaşırtıcı olacak. Mat yok, çocuklara susmaları için yalvaran öğretmen yok, duruşlar sınıf için adapte edilmiş asanalar ve kıyafet değişikliği söz konusu değil. Çocuklar çıplak ayakla ayrı bir çalışma içerisinde bulunmayacaklar. Oldukları yerde, hayatın içerisindeyken, dersin ortasındayken, yogayı hayatlarına entegre etmeyi öğrenecekler. Yarın öbür gün bu alışkanlıkları sınava girdiklerinde, bir toplantı esnasında veya kişisel bir kriz anında sığınabilecekleri bir liman haline dönüşmüş olacak. Yogayı sınıf ortamında uygulamak için yoga eğitmeni olmanıza gerek yok. Yogayı hayatınıza almış bir öğretmenseniz zaten sınıfa taşımışsınızdır. Ancak daha evvel hiç yoga yapmamış olabilirsiniz ve sizin için başlama adına bir fırsat dahi olabilir. Dikkatli olun sınıfınızın ve sizin hayatınız olumlu yönde değişmek üzere…

Yogayı yavaş yavaş rutininize alıp faydalarını size kanıtlayabilmesi için birkaç önerim var.

Derslerinizde yedi dakikayı yogaya ayırmaya karar vermeden evvel isterseniz basitçe hayatımıza girmesine olanak sağlayalım. Örneğin öğrencilerinizin sıraya girmelerini istediğinizde onlara ağaç şeklinde durmalarını söyleyebilirsiniz. Derse başlamadan evvel üç dakika ayırarak yoga kartları eşliğinde sandalyelerini kullanarak üçgen duruşunda durmalarını isteyebilirsiniz veya bir sonraki derse yollamadan evvel sandalye destekli güneşe selam yaptırabilirsiniz. Bir sonraki dersin öğretmeni size teşekkür edecektir. Ayrıca çalışmasını bitiren çocuklar için sınıfın bir köşesine yerleştirilen yoga matı ve hazır bulundurulan birkaç yoga kartı öğrenci için alternatif olacaktır. Sınıfa yerleştireceğiniz yoga matını 30cm çapında kesilmiş yuvarlak bir mat olarak hayal edin. Standart bir yoga matından yedi tane elde edebilirsiniz. Ben bunlara nilüfer yaprağı diyorum ve çocuklardan çiçek olmalarını istiyorum. Hayal gücünüzü kullanın birçok yaklaşım geliştireceksiniz. Derslere uyarlamaya başlayacaksınız örneğin. Tarih dersi işlerken savaşçı 1 veya 2 duruşundan faydalanırken bulacaksınız kendinizi veya biyoloji dersinde çocukları kelebeğe dönüştüreceksiniz sandalyelerinde. Yabancı kaynaklarda birçok alternatif var lütfen araştırın çünkü çocuklarınızın konsantrasyonlarına katkı sağlayacağınız gibi aktifliklerini kanalize etmiş olacaksınız ve dersi hayalinizdeki gibi verimli hale dönüştürmüş olacaksınız.

Meditasyonu unutmayalım…

Beyni stresten uzaklaştırmak ve bilgi alımına hazır hale getirebilmek için uygulanabilecek bir nefes çalışmasının ardından çocukların gözlerini kapatarak, olumlamalar eşliğinde kendilerini mutlu, bilgiye hazır hayal etmelerini sağlayabilirsiniz. Çeşitli meditasyon ve nefes tekniklerine bir sonraki yazımda yer vereceğim ancak sakince dörde kadar sayarak nefes alıp vermek dahi farkı hissetmeniz için yeterli olacaktır. Lütfen bununla başlayın.

Yoga bir spor değildir. Yaptıkça sizi geliştirir ve görüşünüzü açar. Toplumların ne denli kazançlı çıkacağını biliyorken neden halen bazı eğitim sistemlerine dahil edilmediğini de anlayabiliyorum aynı sebepten ötürü. Kötü yönetimlerin halkın bilinçlenmesini, gelişmesini desteklemeyeceklerini düşünüyorum. Kişisel çıkarlara ters düşebilir düşünen ve sorgulayan bir genç nüfusa sahip olmak. Ancak bilinçli bir kötü niyet olduğunu düşünmemeyi tercih ediyorum. Sadece bilinmediği ve araştırılmadığı görüşündeyim. Eğitim kurumları bilginin yayılmaya başladığı merkezlerdir. Çocuğu eğiterek, aileyi, mahalleyi, semti, şehri, ülkeyi eğitir öğretmenler. Bu nedenle önce okullarda, öğretmenlerde kendini göstermeli gelişim. Nasıl olursa olsun yogayı hayatınıza almanın yollarını arayın. Hatta talep edin, öğretmenlerin gelişim programlarına alınsın. Kendiniz bir iki nefes çalışması veya duruşla hayatınıza alın. Öğrenin, öğretin…

Fiziksel olarak esneklik değil sadece yoga.  Amacımız çocukların sessiz sakin olarak sıraya girmesi ve o şekilde kalmalarını sağlamak da değil. Bunlar sadece yan etkileri, istemsiz gerçekleşen pozitif disiplin gibi düşünün. Amacımız sağ ve sol lobu dengelemek. Her ikisini de öğrenmeye açık hale getirmek. Matematik dersi için dikilmiş kaftan. Amacımız hormonları dengelemek. Ergenlik dönemindeki öğrencileri olan öğretmenler için bir nefes. Amacımız merak duygusunu yakalamak, öğrenmeyi sevdirmek.

Yogayı sınıfa taşımaktaki amacımız:

Karakter gelişimine destek olmak

Çabamız sorumluluk, dürüstlük, bütünlük, saygı ve nezaket gibi değerlerin karakterde yerini alması. Öz disiplin, hedef belirleme, sebat etme, şefkat gibi özellikleri pekiştirmek. Yoga tüm bu erdemleri doğal olarak, yaptıkça canlandırır.

Özgüveni geliştirmek

Yoga, çocukların ve yetişkinlerin kendilerini rekabetten uzak, işbirlikçi, neşeli bir ortamda bulmalarına imkan tanır. Zihin ve bedenin aynı anda gelişiminin sağlanması ile çocuklar kendilerini kabul gördükleri, onaylandıkları, sevildikleri ortamlarda bulurlar. Böyle bir atmosferin yaratıldığı sınıflarda çocukların özgüvenleri gelişir ve öğrenmeye motive olurlar.

Sıfatlandırmalar altında ezilen çocuklara fayda sağlamak

Hareketli veya fiziksel öğrenme stiline sahip çocuklara kolaylıkla gereksiz sıfatlandırmalar yakıştırılabiliyor. Kendilerini şartlandırıldıkları bu sıfatlara uygun davranış sergilerken bulan öğrenciler, ADHD veya otizm spektrumlu çocuklar üzerinde olumlu etki yaratan yoga, biz öğretmenler için büyük fırsat. Çocukların duygusal ve fiziksel olarak faydasına olan nefes çalışmaları beynin durulmasını sağlar. Hayatın her alanında kullanabilecekleri bir uygulamaya dönüşür. Ve evet göğüs kafesini genişletir, oksijen alımı artar, kasları güçlendirir, sakinleştirir, empati becerisini geliştirir.

Fokuslanmayı arttırmak, stresten arındırmak

Yoganın sınıfa taşınması ile öğrenme ortamıns ve çocukların öğrenmeye hazır oluşlarına önemli katkı sağlanır. Çocuklar stresle başa çıkmanın ve odaklanmayı arttırmanın yollarını öğrenirler. Sınav dönemi geldiğinde tüm öğrencilerin, ilkokulundan üniversitesine kadar, fayda sağlayacakları bir yeti olarak karşımıza çıkar.

Özde sınıf ortamına yogayı taşımanın başlıca amacı, her çocuğa sağlıklı bir vücuda ve zihne sahip olmalarını sağlayacak araçları temin etmektir. Öğretmenlerimizin ve tüm öğrencilerin yoganın sunduğu birçok faydayı hayatlarında deneyimlemesi arzusu ile.

@orgayoga @velisohbetleri

 

Exit mobile version