Ailemiz Dergisi: “Göçün Psikolojisi” belgeseliniz son günlerde ülkemizde çok konuşulurken, uluslararası alanda da bir çok ödül aldı. Önce bu belgeselden bahsedebilir miyiz?
Ferhat Atik: “Göçün Psikolojisi” Belgeseli dünyadaki her ülkede ilgi ile izlenebilecek bir konuyu anlatıyor. Çünkü ya göçmensiniz ya da ülkenizde göçmen var. Bu iki kategori dışında kalmanız mümkün değil. Konuşmacımız ise Prof. Dr. Vamık Volkan. Bu da ayrı bir etki yaratıyor elbette. Hem göç alanın hem de göç edenin psikolojisi üzerine duruyoruz ve bu gerçekten ilgi çekti.
Ailemiz Dergisi: Vamık Volkan’la ne zaman tanıştınız? Başka ne gibi projeler ürettiniz?
Ferhat Atik: 2012 yılında çektiğim Geleceğe Mektuplar isminde bir belgeselin konuklarındandı Dr. Volkan. Proje ilk kez 2038 yılında izlenmek üzere hiç gösterilmeden saklandı. Bu Dr. Volkan’ın dikkatini çekti ve davetimi kabul edip o da katıldı. O günden itibaren bir dostluğumuz oluştu. 8 yılı aşkın bir süredir hemen her gün temastayız. Telefonla emaille video görüşmesi ile sürekli birlikteyiz. Birlikte başka belgeseller çektik kitaplar çıkardık, bir çok yere birlikte gittik. Tanımaktan onur duyduğum yegane insandır diyebilirim. Sonrasında birlikte karar vererek Dr. Volkan’ın ilk ve tek, biyografisinin yer aldığı “Kendi divanında bir psikanalist” kitabını yazdım. 4 yıla yakın bir çalışmanın sonucuydu. Türkiye’de çok satanlara girdi. İngilizcesi geçtiğimiz sene, İngiltere’nin en iyi kitabı oldu. Gölgesi oldum bu sürede. 160 saat kayıt aldım. Ardından Yas Tutmak, Terör Psikolojisi ve Göç Psikolojisi üzerine 3 ayrı belgesel çektik. Şu anda da çalışmakta olduğumuz bir kitap daha var.
Ailemiz Dergisi: Nasıl bir çalımaydı ve belgeselinizin aldığı ödüller nelerdir? Başka ödüler almayı bekliyor musunuz?
Ferhat Atik: Şu ana kadar belgesel henüz gösterim yapmamışken, 3 büyük festivalda birinci olduk. DMOFF, RAGFF, Lift-Off Global Network ve PIMF Festivali, belgeselin birinci olduğu festivaller. Ayrıca Prag Film Festivali ve Anatolia Film Festivalin’de ise belgeselimiz finale kalırken İstanbul Film Festivali’nin ise seçki listesinde yer aldı. Dr. Volkan’la çalışmak harikadır. Her an daha derin şeyler öğrenerek ilerliyorsunuz ve karakter olarak da olağanüstü bir insan olması ayrı bi keyif veriyor. Belgeselin yönetmenliğini ben yaparken sanat direktörlüğünü Hindistan’dan Hanan Yasir ve proje danışmanlığını ise Bengladeş’ten Shakil Efti yaptı. Çok uluslu bir çalışma oldu ve bir çok ulus da belgeseli çok beğendi. Başka ödüller de gelecek diye düşünüyorum.
Ailemiz Dergisi: Belgesel sanırız ilkleri yaşatıyor bize. Herkesin merakla konuştuğu bir belgesel oldu ve ne zaman KKTC’de gösterilecek diye soruluyor.
Ferhat Atik: Aldığı ödüller ve ülkemizi temsil ettiği yerlere bakarsak hepsi bir ilk. Ama daha yolumuz var. Planlarıma göre ilk gösterim İstanbul’da, ardından Londra, NewYork ve Viyana’da. KKTC’de ise Vamık Hoca ile birlikte yaparız diye planladık. Ancak tarihler yaşadığımız olağanüstü 2 buçuk ay nedeniyle yeniden planlanıyor. Ancak ülkemiz için sonbahar diyebiliriz.
Ailemiz Dergisi: Dergimiz aracılığı ile neler iletmek istersiniz?
Ferhat Atik: 7 yaşında bir oğlum var. Özellikle bu nedenle dergiyi her ay takip ediyorum. Daha da geniş kitlelere yayılması gerektiğini düşünüyorum. Ailemiz Dergisi’nin hitap ettiği kitleye de seslenmek isterim elbette. Ne olur çocuklarınıza mutlu olmayı öğretin. Geri kalan her şeyi zaten bir şekilde öğrenirler. Bu nedenle en önemli şey olan gerçekten mulu olmayı öğrenmeleridir.
Ferhat Atik kimdir?
Seksene yakın akademik makalesi bulunan, bir çok kitap, belgesel, senaryo ve film çalışmaları bulunan, kitapları dünyanın her yerinde satılmakta olan; Türkiye, İngiltere ve ABD gibi bir çok ülkede en çok satanlar arasına girmiş, çok sayıda uluslararası ödülleri bulunan ve özellikle roman dalında Altın Kalem ve Prestij Ödülü sahibi, Kıbrıslı Türk yazar ve yönetmendir. İletişim: instagram.com/ferhatatik – twitter.com/ferhatatikcy – ferhatatik.com