Site icon AİLEMİZ

Otizmli Bireylerde Yüzme

Özel Eğitim Öğretmeni ve

Engelli Bireylerde Yüzme Öğretmeni Neriman Cankurt

Yüzme nedir ilk olarak bununla başlayalım. Yüzme suyun ağırlık, kaldırma kuvveti, ısı, direnç ve basınç gibi fiziksel özelliklerinin yardımı ile karada yapılan hareketlerin suda yapılmasıdır. Yüzme ile bireylerin suda durması, kurallara uygun olarak ilerlemesi ve hareket etmesi hedeflenmektedir.

Yüzme başlı başına önemli bir eğitim olmakla birlikte biz Kıbrıs halkı için daha da önemli bir aktivite ve ihtiyaçtır. Bizler için daha önemli olmasının nedeni ise ada insanı olmamızdır. Dört tarafımız deniz ile çevrilidir. Maalesef ki her yıl denizlerde ve havuzlarda birçok boğulma olayını duymaktayız. Bu nedenle yüzmeyi öğrenmek daha da önemli hale gelmekte ve bir ihtiyaç olmaktadır.

Yüzmeyi bireylere öğretmek Ulusal Otizm Derneği’ne göre de önemli bir ihtiyaçtır çünkü “ otizmli olan bireylerin hayatlarını kaybetme nedenlerinin başında boğulma gelmektedir”. Bu nedenle, otizmli bireylerin denetimli su programlarına erişebilmesi önemlidir.

Günümüzde otizm spektrum bozukluğu olan bireylerde yüzme aktivitesi giderek daha sıklıkla tercih edilmeye başlamıştır. Yüzme aktivitesinin otizm spektrum bozukluğu olan çocukların aileleri tarafından tercih edilmesinin nedeni çocukların boş zamanlarını verimli olarak geçirmelerini sağlarken yüzme öğrenmeleri, deniz veya havuz gibi yerlerde güvende olmalarını sağlamaktır.

Yüzme eğitimi ile otizmli bireylerin yüzme öğrenmeleri sağlanırken aynı zamanda suyun dinlendirici özelliği ile bireylerin rahatlaması ve kaygılarının azalması, ayrıca su içinde spor yaparak enerjilerini harcamaları, bulundukları çevre ile sosyal iletişimde bulunmaları ve güven duygularının geliştirilmesi sağlanmaktadır.

Yüzme eğitimi ile otizmli bireylerin vücutlarının her bölgesinin kullanmasını sağlayıp, fiziksel aktivite yapmaları ile postürlerinin düzeltilmesi, kaslarının güçlenmesi, denge sağlanması ve suyun sakinleştirici etkisi ile mutlu olup problemli davranışların  sıklığının azalmasına yardımcı olunması hedeflenmektedir.

Bu saydığımız yararların dışında otizmli bireylerin düzenli olarak yüzme eğitimi alması ile;

Otizmli bireylerin Kıbrıs’ta yüzme aktivitesinden yararlanabilmesi için ailelerin neler yapması gerekir?

Çocuğun tanısını ve başka bir sağlık problemi varsa bunları içeren raporlar ile Atatürk Kapalı Yüzme Havuzuna veya Yakın Doğu Olimpik Yüzme Havuzuna gidip başvurmaları gerekmektedir.

Öncelikle alınacak eğitimin verimli olabilmesi için bu eğitimin alanında bilgili kişiler tarafından verilmesi gerekmektedir. Bunun içinde seçilecek eğitmenin hem yüzme antrenörü(öğretmeni) hem de özel eğitim öğretmeni olması gerekmektedir. Veya engelli bireylerde yüzme eğitmenliği eğitimini almış olması gerekmektedir (Unutulmamalıdır ki bizim çocuklarımız özel bireylerdir ve onlara öğretilecek yanlış bir bilgi hayatlarını birçok yönden olumsuz etkileyebilmektedir. Bu yüzden alanında uzman birinden eğitim alınması çok önemlidir).

Yukarıdaki detaylar doğrultusunda bir öğretmenle görüşüp anlaşarak aileye ve öğretmene uygun olacak saatlerde otizmli bireylere ders verilecek günler ve saatler ayarlanmakta ve derslere başlanmaktadır.

Ders konusunda ayarlamalar yapılırken derslerin haftada 2 kez yapılacak şekilde ayarlanmasını tavsiye ederiz. Bunun nedeni haftada 2 kez tekrar yapıldığı zaman çocuğun öğrendiklerini pekiştirmesi ve öğrenmenin daha hızlı gerçekleşmesi sağlanmaktadır.

Otizmli bireylerin yüzmeye gelirken ihtiyaçları olan malzemeler nelerdir:

 

Exit mobile version