Site icon AİLEMİZ

Ayşe Hunat Öztoprak

Ferhat Atik

ve Mine Avkıran Nur

Öğrencinin yeni yol arkadaşı: Öğrenci koçu

 

Öğrencinin eğitim hayatına yardımcı olan ve gelişimine destek sağlayan öğrenci koçları, sadece öğrencilerin değil, ailelerin de hayatını kolaylaştırıyor. Ülkemizde daha yeni bilinmeye başlanan öğrenci koçluğunu uygulayan isimlerden biri olan Eğitim Uzmanı Ayşe Öztoprak, öğrenci koçunun, her yaştan öğrencinin eğitim hayatında bir yol arkadaşı olduğunu belirterek, öğrenci koçunun, yeri geldiğinde öğretmen, gerektiğinde psikolog, iyi bir arkadaş ve ebeveyn olabildiğine dikkat çekti.

 

Kısaca kendinizden ve eğitim tecrübelerinizden bahseder misiniz?

 

Aslen İstanbulluyum ve Suudi Arabistan’da büyüdüm ve bir İngiliz okulunda eğitim aldım.

 

Türkiye’ye geri döndüğümde eğitim sistemlerindeki farklılık beni bir eğitimci olma yoluna soktu.

 

Mühendislik mesleğim sonrası, öğretmen olabilmek için yeni baştan lise ve üniversite eğitimi alarak diplomalarıma sahip oldum.

Kıbrıs’a yerleştiğimizde eğitim alanında master ve doktora programlarımı tamamladım. Tüm eğitimlerim esnasında çalıştım ve 20 yılı aşkın öğretmenlik tecrübesine sahibim. Ayrıca kişisel gelişimime her alanda dokunan eğitimimi yönlendiren 18 yaşında bir kız çocuğu annesiyim.

 

Öğrenci koçluğunu kısaca tanımlar mısınız?  

 

Öğrenci koçları, öğrencilerin yeteneklerini keşfederek kendilerini tanımalarını, güçlü yanlarını belirleyerek okul başarılarının artmasını ve ileriye dönük hedefler koyarak gerçekçi bir kariyer planı yapmalarını sağlamaya yönelik çalışmalar yapan, rehberlik eden kişilerdir.

 

Öğrencilerin akademik ve sosyal başarılarını arttırıp gerçek bir farkındalık yaratarak, kariyer planlamalarında birinci derecede katkı sağlayan yol arkadaşıdır.

 

Öğrenci koçluğu hangi yaş grubunu kapsıyor?

 

0-6 yaş arası çocuklar için anne baba ile yol alınır.

 

6-12 yaş arası çocuklar için ise, anne baba ve çocuk ile, 12 yaş üstü için ise sadece çocuklarla veya genç yetişkinlerle diyalog sağlanır.

 

Hangi öğrenciler öğrenci koçuna ihtiyaç duyar? Ya da hangi ebeveynler çocukları için öğrenci koçu edinmeli?

 

Çocuklar, yetişkinlerin endişelerinden uzak bir hayat yaşayabildikleri için eğitimin önemini ve geleceklerini oluşturmadaki değerini anlayamayabilirler. Ayrıca yetişkinliğe ve mesleki yaşantıya adım adım ilerlerken belirlenen hedeflere ulaşmada ertelemeye veya kendi kendilerini sabote etmeye başlayabilirler. Bir çalışma programı oturtmak veya içsel disiplin eksikliği fark edildiğinde ihtiyaç duyulan kontrol mekanizması olarak öğrenci koçuna başvurulabilir.

 

Veliye gelince, kendisini devamlı ‘hadi, hadi çocuğum’ derken buluyorsa bir öğrenci koçuna danışmasının zamanı gelmiş olabilir.

 

Öğrenci koçluğu ne tür çalışmalar yapar? Bir eğitim programı var mı?

 

Öğrenci koçu; öğrenciyi tanıma, kendisini tanımasını sağlama, yeteneklerini keşfetmesi, kendine güven geliştirmesi ve güçlü yanlarının ortaya çıkması gibi çalışmalarda bulunduğu gibi iletişim, öfke kontrolü, sorumluluk alabilme, karar verme becerisi gibi çalışmalarda da bulunur. Zamanı etkin kullanma, etkili ders çalışma teknikleri ile birlikte okul başarısını arttırmaya yönelik hizmet verir.

 

Her öğrenci koçunun kendi uyguladığı bir akış söz konusu olabilir. Benim deneyimlerimle geliştirdiğim ve öğrencilerin fayda gördüğüne inandığım, odağında öğrencinin yer aldığı ve onun yönlendirmesine göre şekillenen bir koçluk programım var.

 

Öğrencilerin duygusal ve kişisel gelişimine yönelik yoga ve mindfulness’ı da içene alan, sosyal gelişime yönelik eğitici ve öğretici grup etkinlikleri barındıran ve öğrenci ile birebir gerçekleştirilen özel görüşmeleri ihtiva eden bir program uyguluyorum. Böylelikle öğrenciler ile aramda tam güvene dayalı bir bağ oluşturuyorum ve her biri kendisinin benim için ne kadar önemli olduğunun idrakinde saygı ve sevgi çerçevesinde hareket ediyor.

 

Öğrenci koçunun bir öğrenci ile görüşmesi ne kadar sıklıkta olur? Bu görüşmelerde tam olarak neler yapılır?

 

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenci koçluğunun en az 4 seans olması gerektiğini belirtir.

 

Benim görüşüme göre, öğrenci ile koç aralarında belirleyecekleri zamanlarda istedikleri sıklıkta veya sürelerde buluşabilirler.

 

Öğrenci, mutlu olduğu müddetçe ve koçluğun faydasını deneyimlediği sürece görüşmeler devam edebilir.

 

Öğrenci koçluğu, ülkemizde yeni bilinen bir meslek türü. Buna karşı ilgi ne düzeydedir?

 

Öğrenci koçluğu, Kıbrıs’ımızda olması gerektiği yerde değil çünkü bu başlık altında uzmanlaşılmış değil henüz.

 

Öğrenci koçluğunu bir puzzle gibi düşünecek olursak, öğretmenlerimiz veya rehber öğretmenlerimiz bir yap boz parçası ile ilgilenirken psikologlar başka bir parçayla ilgileniyor. Tüm yap boz parçalarını barındıran ve öğrenciyi bütün olarak ele alan bir yaklaşım öğrenci koçluğu. Hem öğretmen, hem psikolog, hem arkadaş ve yeri geldiğinde ebeveyn olmayı gerektiriyor. Tüm bunları bütünleyebilmek deneyimle geliyor.  Dolayısı ile elde edilen bir sertifikasyonun ötesine geçiyor koçluk ve her akreditasyon sahibi öğrenci koçunun da başarılı olacağı anlamına gelmemesi gerekiyor.

 

Eklemek istedikleriniz varsa belirtin lütfen.

 

Öğrenci koçluğu, ne değildire cevap verilmesi tüm konuyu netleştirecektir düşüncesindeyim.

 

Öğrenci koçu, rehber öğretmen değildir.  

 

Psikolog değildir.

 

Doğru yolun ne olduğunu söyleyen bir öğretmen veya veli görevi üstlenen biri değildir.

 

Üniversite seçimine yönelik danışmanlık veren biri değildir.

 

Öğrenci koçu, öğrencinin yanında onun pozitifi görmesini sağlayan, kendisi hakkında olumlu algı geliştirmesine yardımcı olan, güvenini kazanan ve beraber hayat yolunda yan yana ilerleyebileceği yol arkadaşıdır.

 

Eğitim hayatın kendisidir, öğrenci koçu yaşamını yapılandırmada bireyin yoldaşıdır.  

 

Exit mobile version