Mine Avkıran Nur ve
Ferhat Atik
Science For Kids Direktörü Dr. Simge Davulcu: “Çocuklar, bilimi eğlenerek öğreniyor”
Science for Kids Direktörü ve Başarılı Bilim Kadını Dr. Simge Davulcu, bilim atölyesi etkinliklerinde çocukları, eğlenirken öğrenmeye ve hayal dünyalarını geliştirmeye teşvik ediyor.
Kimya alanında yurtdışında iyi eğitimler alarak kendini geliştiren başarılı Bilim Kadını Dr. Simge Davulcu, Kıbrıs’ta büyük bir eksikliği görerek, Science for Kids adıyla kurduğu bilim atölyesi ve yaptığı atölye etkinlikleri ile hem aileler hem de çocuklar tarafından çok sevildi.
Çocuklara, bilim ve araştırma sevgisini eğlenceli yöntemle aşılamaya çalışan Dr. Simge Davulcu, çocukları, eğlenirken öğrenmeye ve hayal dünyalarını geliştirmeye teşvik ediyor.
Başarılarıyla takdir toplayan ve inovatif fikirleri sayesinde Avrupa Birliği’nin yanı sıra Amerikan Elçiliği’nden destek alan Bilim Kadını Dr. Simge Davulcu, yaz sezonunda ise bilim kampları düzenlemeye hazırlanıyor.
Kendinizden kısaca bahseder misiniz?
1988 yılında Kıbrıs’ta doğdum. Çocukluğumdan beri öğretmekten duyduğum mutluluk ve lise yıllarında kimyanın bende uyandırdığı merak, beni eğitim ve araştırmanın bir arada yürüdüğü bir kariyere doğru götürdü.
Üniversite eğitimimi, İngiltere’nin en iyi 5 üniversitesi arasında gösterilen University of Bath’da Kimya alanında tamamladım. Sonrasında Organik Kimya Doktorası, İtalya’da post-doktora araştırmaları ve daha sonrasında Kıbrıs’ta Eczacılık Fakültesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerde akademisyen ve bölüm başkanı olarak çalıştım. Halen Kimya alanında akademisyen/öğretmen olarak çalışmaya devam ediyorum.
Science for Kids ne zaman kuruldu ve nasıl ortaya çıktı?
10 yıldan bu yana devam eden akademik kariyerimde, 2019 yılında ‘Dünyada STEM Alanında Lider 20 Kadın’ kategorisinde Kıbrıs’tan seçilerek gönderildiğim Amerika Birleşik Devletleri’ndeki eğitim, Science for Kids’in başlangıç noktası oldu.
Amerika’nın birçok eyaletinde STEM/STEAM Eğitimi alanında lider okul, üniversite, enstitü ve dernek gibi bir çok kurumu ziyaret ederek programlarını analiz etme fırsatım oldu. Bu kurumlar arasında Harvard, MIT gibi en üst düzey üniversiteler bulunuyor. Deneyimli akademisyenlerin ve öğretmenlerin gelecek nesillere bilimi sevdirmek adına yaptığı projeler ve kurduğu işler, beni çok etkiledi.
2020 yılının Ağustos ayında, ilk kez ‘Çocuklar için Bilim Atölyesi’ düzenleyerek bir girişimde bulundum ve böylece Science for Kids ortaya çıkmış oldu.
Science for Kids, 2021 yılında ise Avrupa Birliği ve GIGEM işbirliğinde açılan Genç Girişimcilere Teknik Destek Projesi kapsamında yüzlerce fikir arasından inovatif 15 fikirden biri olarak seçildi. Bu atılım, bizi daha kurumsal bir formata getirdi ve atölye çalışmalarını 3 şehirde yapmaya başladık.
Science for Kids’in amacı nedir?
Science for Kids’in amacı; çocuklara, bilim ve araştırma sevgisini eğlenceli bir şekilde aşılamaktır.
Atölye çalışmalarımız, çocukları, eğlenirken öğrenmeye, meraklandırmaya ve sorgulamaya teşvik ediyor.
Kıbrıs’ta çocuklar için spor, sanat, müzik ve resim alanında bir çok etkinlik seçeneği mevcutken, bilim alanında aktivitenin yok denecek kadar az olduğunu gözlemlemiştim.
Ayrıca okullarda da bilimsel aktivitenin, hem altyapı hem de uygulama olarak çok az olduğunu gözlemliyorum. Bilimsel aktivite alanında bir bilim kadını olarak katkı koymak istedim.
Science for Kids ekibini tanıtır mısınız? Ne tür atölye çalışmaları yapılıyor?
Science for Kids, kalabalık ve donanımlı bir ekibe sahip.
Atölye içeriklerinin geliştirilmesi ve atölyelerin yapılması görevini, bilim kadını olarak ben üstleniyorum.
Atölyelerimizin düzenlenmesinde ve operasyonel ekipte ise dönüşümlü olarak bizimle çalışan üç atölye asistanımız var.
Ayrıca ekibimizde atölye müziklerini düzenleyen, profesyonel fotoğraflar çeken ve görsel tasarımlarımızı hazırlayan iki yardımcımız daha var.
Science for Kids, Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Sanat, Matematik terimlerinin İngilizce baş harflerini içeren ‘STEAM’ konularını entegre ve uygulamayı işleyen atölyeler düzenliyor.
Atölyeler, İngilizce olarak gerçekleştiriliyor ve çocukların, erken yaşta bilimsel terimlerle tanışmaları sağlanıyor.
Son iki yıl içinde bir çok farklı temada atölye çalışması gerçekleştirdik.
İşlenen temalar arasında UNESCO ödüllü Organic Chemistry-Perfume Lab, Botany Lab, Water Science Lab, Snow Lab, Easter Science Lab, Halloween Magic Potion’s Lab ve Bath Bomb Lab atölyeleri var.
Girne, Lefkoşa ve Gazimağusa’da düzenli olarak her ay yeni temalı atölyeler düzenliyoruz.
Her geçen gün atölyelerimize ev sahipliği yapmak isteyen çözüm ortaklarımızın sayısı artıyor.
Atölyeler yanında, doğum günü gibi özel gün atölye çalışmaları ve “Think Like a Scientist” temali Yaz Bilim Kampları da düzenliyoruz.
Atölye çalışmalarına kimler nasıl katılabilir?
Aileler, yeni atölye çalışmalarımızı sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip ederek, 4-12 yaş arası çocuklarını WhatsApp hattımız üzerinden kayıt yaptırabilirler. Instagram ve Facebook’ta @scienceforkidscyprus resmi hesabımızdır. www.scienceforkidscyprus.com websitemiz, 05488636869 mobil numarası ise WhatsApp hattımızdır.
Yeni projeleriniz neler?
Yakın zamanda ‘STEAM for Peace and Entrepreneurship Camp’ temalı projemiz, Amerikan Elçiliği tarafından açılan global bir proje yarışmasında, yüzlerce proje arasından öne çıkarak Avrupa’da sadece 8 kişinin alabildiği AEIF fonunu kazandı. Önümüzdeki Ağustos ayında Ledra Palas’taki ara bölgede 11-14 yaş arasındaki çocuklar için ücretsiz STEAM/Bilim Kampı düzenliyoruz.
Kamp başvuruları, çok yakında başlayacak ve sosyal medya hesaplarımızdan duyurulacaktır. Heyecanla yeni projeler üretmeye ve çocuklara bilimi sevdirmek için çalışmaya devam ediyoruz.