Dr. İç Mimar
Simge Bardak Denerel
Dünyanın en güzel olayıdır bir bebeğin doğması…
Hamilelik, anne için bazen zahmetli bazen de zorlu bir süreçtir fakat dokuz ayın en güzel zamanları karnınızdaki bebeğiniz için yapacağınız alışveriş dönemleridir. Bu alışverişin ve hazırlığın en büyük bölümünü de bebeğinizin odasını düzenleyeceğiniz dönemi kapsamaktadır. Bu alışverişin bilinçli yapılması çok önemlidir. Bebek odası herhangi bir çocuk odası düzenlemeye benzememekle birlikte dikkat edilmesi gereken faktörler çok farklıdır.
Mobilya
Mobilya seçiminde ahşap ve boyanın kalitesi çok önemlidir. O yüzden özellikle bebek mobilyası üreten firmaların tercih edilmesi önerilebilir.
Mobilyalar kesinlikle keskin kenarlı olmamalıdır.
Bebek odası düzenlemesinde önce sağlık ve fonksiyon sonra estetik kaygılar gelmelidir.
Bebek odasının parçaları şu şekilde sıralanabilir, karyola, depolama, alt değiştirme masası, kıyafet dolabı, emzirme koltuğu.
Duvar boyası
Bebek odanızın düzenlemesine ilk önce duvar boyasıyla başlamanız gerekir.
Silinebilir su bazlı bir boya kullanmanız önerilmektedir.
Boya yapıldıktan sonra oda iyice havalandırılmalıdır.
Bebek odanızda silinebilir duvar kağıtları da kullanmanız mümkündür. Bu seçim mobilyalarla bütünlük oluşturabilecek şekilde seçilmelidir.
Karyola
Bebek yatağı yanları yüksek korumalı olup, bebeği yatağa yatırıp alabilmek içinde tek kenarı indirilip kaldırabilecek şekilde olmalıdır.
Bebek yataklarını oluşturan tüm parçalar yuvarlatılmış olmalıdır. Bebek çok hızlı gelişim gösterip büyüdüğü için sizin tahmin edemeyeceğiniz bir gün korkuluklu yataktan atlayıp çıkabileceği için karyola içerisinde yatak hep en alt seviyede tutulmalıdır.
Renk Seçimi
Bebek odası seçimlerinde açık renkler kullanılması önerilmektedir. Aşağıdaki alternatifler kullanılabilir.
- Bir rengin birkaç tonu bir arada kullanılabilir.
- Bir renk seçilip o renk beyaz ve açık griyle desteklenebilir.
- Açık tonlarda farklı renkler de bir araya gelebilir.
- Tüm oda da uçuk tonlarda farklı renkler bir arada kullanılabilir. ,
- Doğal ahşap mobilyalar ve açık tonlarda renkler duvarlarda kullanılabilir.
Depolama
Bebeğin öz bakımını sağlamak için gerekli bez, krem, ıslak mendil gibi ürünleri depolamak için bebek bez değişim alanına yakın depolama elemanına ihtiyaç vardır. Bu depolama çekmeceli veya sandık şeklinde olabilir.
Kıyafet Dolabı
Bebek kıyafetleri küçük olduğundan dolayı bebek dolabı da o ölçüde iç tasarım olarak bölünmelidir.
Kıyafetlerin steril kalabilmesi için katlanmış kıyafetlerin çekmecelerde korunması gerekir. Askılı bölümde ise boy dolabı ikiye bölünerek çift kat askı kullanılabilir.
Bez Değiştirme Masası
Bebek değiştirme masası, bebek odasının vazgeçilmez parçasıdır.
Annenin boyuna uygun yükseklikte olması gerekmektedir.
Bez değiştirme ünitesi üzerinde annenin kolayca ulaşabileceği depolama yeri de olmalıdır.
Masa üzerinde bebeği yatıracağınız yerin kenarları güvenlik açısından yükseltilmiş olmalıdır.
Emzirme Koltuğu
Normal şartlarda anne yeni doğan bebeğini her 2 saatte bir en az yarım saat emzirmektedir.
Anneye bu özverili emzirme olayı için konforlu bir alan sağlanması gerekmektedir.
Bebeği odasından çıkarmadan, bebek odasına konulan bir emzirme koltuğu annenin sağlığı için çok önemlidir.
Bebek büyüyüp ek gıdaya geçene kadar anne o koltukta saatlerini harcamaktadır.
Bel, kol ve boyun destekli bir koltuk seçilmesi ve önünde ayak uzatma taburesi olması anneyi rahatlatacaktır.
Aydınlatma
Yeni doğan bebeklerin günlerinin büyük bölümü uykuda geçeceği için oda çok fazla aydınlatılmamalıdır. Bu yüzden daha yumuşak ve loş bir aydınlatma seçilmelidir. Bebeğiniz yatar pozisyondayken gözüne aydınlatmanın ışığı girmemelidir. Gece karanlık olduğunda ise uyandığı zaman loş bir ışıkla etrafını görebilmelidir.
Tavan
Bebekler gün içinde ya yatar pozisyonda ya da anneleri emer pozisyonda oldukları için tavanı oldukça fazla görmektedirler. Tavana çizilecek bir resim veya yerleştirilecek hareketli ve müzikli bir oyuncak ile bebeğin dikkatini çekebilirsiniz.
Perde
Bebek odasında kullanılacak perde gün ışığını tamamen kesebilecek bir perde olmalıdır.
Güneş kesici bir stor perde üzerine dekoratif diğer tekstil ürünleriyle uyumlu perde de kullanabilirsiniz. Bu şekilde bebeğin gündüz vakti karanlıkta uyumasını sağlayabilirsiniz.
Zemin
Bebek odası zemini genellikle kir tutmayan hızlı temizlenebilen bir malzeme olmalıdır. Eğer mekan iyi ısıtılabiliyorsa halı kullanmaya gerek kalmamaktadır. Eğer istenirse halı üst kalitede pamuk çıkarmayan türden olmalıdır.
Güvenlik
Bebek odasında tüm mobilyalar duvara monte edilmelidir. Özellikle komodin çekmecelerinde çıkan kazalar çok bilinmektedir.
Oda büyüklüğüne göre alınan mobilyalar duvarlara monte edilip hareket ettirilmemelidir.
Sonuç olarak bebek odası tasarımında renk ve modelden önce malzeme kalitesine önem verilmelidir. Kolay temizlenebilen yüksek kalitede boya kullanılmış mobilyalar olması şarttır. Sonrasında sizin zevkinize göre birbiriyle uyumlu renklerde, yukarda belirtmiş olduğum fonksiyonları karşılayacak bir odada bebeğiniz ve siz rahat edebilirsiniz.
Adım adım tüm fonksiyonları uygularsanız hayalinizdeki gibi bir bebek odası yaratmanız çok kolay olacaktır. Bebeğinizin her an büyüyeceğini ve her an beklenmedik bir hareket öğreneceğini aklınızdan çıkarmadan tüm güvenlik önlemlerinizi oda içerisinde ve evin tüm alanlarında almanız gerekmektedir.
Unutmayın ki bebeğiniz büyüdükçe sadece odasını değil sizin tüm evinizi kullanacaktır. Odası dışında evinize yeni bir düzen gelecektir. Bu yeni düzende sağlıklı, mutlu ve eğlenceli günler dilerim…