Mine Avkıran Nur
ve Ferhat Atik
Özel Eğitim Öğretmeni ve Engelli Bireyler Yüzme Eğitmeni Neriman Cankurt: “Farklı gelişen çocuklar hem eğleniyor hem de sosyalleşiyor”
Özel Eğitim Öğretmeni ve Engelli Bireyler Yüzme Eğitmeni Neriman Cankurt, farklı gelişen çocuklara yönelik yüzme eğitimleri veriyor. Çocuklar, yüzme eğitimleri sayesinde hem eğlenip öğreniyor hem rahatlıyor hem de özgüven kazanıp sosyalleşiyor.
Özel Eğitim Öğretmeni ve Engelli Bireyler Yüzme Eğitmeni Neriman Cankurt, mesleği hakkındaki çalışmaları ve farklı gelişen çocuklara yönelik uyguladığı programlar ile aldıkları olumlu sonuçları Ailemiz Dergisi’ne özel verdiği röportajda anlattı.
Okurlarımızın sizi daha yakından tanıyabilmesi amacıyla kendinizden ve mesleğinizden kısaca bahseder misiniz?
1996 yılı, Güzelyurt doğumluyum. Lisans eğitimimi Yakın Doğu Üniversitesi’nde yaptım ve Zihin Engelliler Öğretmeni olarak eğitimimi tamamladım. Buna ek olarak 14 yaşımdayken YDÜ havuzunda öğretmen yardımcısı olarak başlayıp 18 yaşımda yüzme antrenörlüğü belgesi aldım.
O dönemlerde özel çocuklara suyun çok iyi geldiğini fark edince lisans eğitimi sonrasında yüksek lisansımı Lefke Avrupa Üniversitesi’nde özel çocuklarda su terapisinin sosyal ve iletişim becerilerine etkisi üzerine yapıp iki mesleğimi birleştirdim. Bununla da kalmayıp kendimi daha çok geliştirebilmek için Türkiye’de Engelli Bireyler Yüzme Eğitmenliği eğitimi aldım.
Farklı gelişen çocuklarda yüzme, onların suda eğlenirken yüzme öğrenmesi, sosyalleşmesi ve rahatlamasını amaçlayan bir eğitimdir. Bu kapsamda da Lefkoşa’daki Atatürk Kapalı Yüzme Havuzu’nda yüzme eğitimi vermekteyim.
Yüzme aktivitesi ile farklı gelişen çocuklara nasıl bir yöntem uyguluyorsunuz?
Öncelikle çocukları, bireysel farklılıkları, gelişim düzeyleri, yaş ve seviyelerine göre değerlendirmek gerekir. Bu değerlendirmeyi yaptıktan sonra bireysel (özel) ders veya grup (kaynaştırma) dersi gibi en uygun programı belirleyip yerleştirme yapıyorum. Bu yerleştirme sonrasında eğitim hedeflerimizi ve süresini belirliyorum.
Yüzme aktivitesine farklı gelişen her çocuğu alabiliyor musunuz? Bu çocukların belirli özelliklere sahip olması gerekiyor mu?
Çocukların belirli bir özelliğe sahip olmasına gerek yok.
Yapılan değerlendirmeyle çocuğun terapi şeklinde yüzme kurslarına katılabileceği ya da stilli olarak yüzme öğrenebileceği konusunda ailelere bilgi veriyorum.
Sadece fiziksel engelli olan öğrencilerimizi değerlendirmeye almadan önce doktorları veya fizyoterapistlerinden bilgi alarak işbirlikçi yaklaşımla başlamaktayım.
Bilgi almadan yüzmeye başlanması halinde çocuğun kemik ve kaslarına zarar verme ihtimali olabilir. Bu durumun yaşanmaması adına ilgili tüm taraflardan bilgi alarak işe başlamaktayım.
Gözlemlerinize dayanarak bu yöntemi uyguladığınız farklı gelişen bireylerde ne gibi ilerlemeler ve iyileşmeler görüyorsunuz?
Gözlemlerime ve ailelerin geri dönüşlerine dayanarak, yüzme eğitim ile çocukların suda daha rahat hareket ettikleri ve dış ortama göre daha bağımsız olduğunu söyleyebilirim.
Ayrıca problem davranışlarının azaldığını, özgüvenleri, sosyalleşmeleri ve iletişim becerilerinin arttığını ve sakinleştiklerini gözlemliyorum.
Yüzme aktivitesine ilgi duyan ailelerin bu konuda neler yapması gerekir?
Ailelerin öncelikle bu alanda eğitim alan kişilerle iletişime geçmelerini, çocuklarıyla ilgili her türlü bilgiyi tam ve eksiksiz olarak bildirmelerini ve tüm bunlarla birlikte bir yol izlemelerini öneririm. Bu doğrultuda aileler, Lefkoşa’daki Ataturk Kapalı Yüzme Havuzu, Yakın Doğu Üniversitesi Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu veya Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Arena içerisinde yer alan kapalı yüzme havuzuna başvurarak detaylı bilgi alabilirler.
Son olarak bana, mesleğim hakkındaki bilgileri sizlere ve değerli ailelerimize aktarmamı sağladığınız için teşekkür ederim.