Site icon AİLEMİZ

Lazer Epilasyon

Uzman Estetisyen

Sabira Arapsoy

MERHABA değerli okurlarımız 🙂 bu ayki yazımda Lazer Epilasyon bilgisi ve bu konuda doğru bilinen yanlışları sizinle paylaşmak isterim.

 

Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerden kurtulmayı sağlayan bir yöntemdir.

 

Lazer epilasyon ile geleneksel yöntemlerin aksine kalıcı çözüm sağlamak daha mümkün hale gelmiştir.

 

Peki, Lazer Epilasyon Nedir?

 

Lazer epilasyon, vücuttaki istenmeyen tüylerden kurtulmak için uygulanan non-invaziv, yani cerrahi işlem gerektirmeyen işlemdir.

 

Lazer epilasyon vücudun nerdeyse her  alanına uygulanabilir. Bu işlem sayesinde ilgili bölgedeki istenmeyen tüy yoğunluğunu azaltmak ya da koyu renkli tüylerden tama yakın kurtulmak mümkündür (ince ve açık renkli tüyler hariç).

Lazer Epilasyon çeşitlerine ve özeliklerine göz atalım:

 

Alexandrite Lazer Epilasyon

 

Alexandrite, lazer epilasyon için yaygın olarak kullanılan bir cihazdır ve istenmeyen tüyler konusunda pek çok kişide tatmin edici sonuçlar elde etmektedir. Alexandrite cihazının çalışma şekli tek bir dalga boyunda enerjiyi kıl köküne ileterek kıl köklerinde ısıya bağlı tahribat oluşturmaktır. Bu tahribat çevre dokulara oldukça az etki eder. Dolayısıyla lazer ile güvenli bir şekilde kıl köklerinde azalma sağlanır.

 

Lazer epilasyonda kullanılan hızlı cihazlardan biri olan Alexandrite ile bacak bölgesi gibi büyük alanlarda dahi 30-35 dakikalık seanslar yeterli olmaktadır. Ancak bu lazer yöntemi yüz bölgesindeki ince tüyleri güçlendireceği için yüz ve çevresinde uygulanması tavsiye edilmemektedir. Alexandrite kalıcı ve uzun süreli epilasyon için kullanılabilir. Bu cihazla yapılan epilasyon sonrası vücutta yeni kıllar çıksa da bu kıllar ince ve açık renkli olmaktadır.

 

Diode Lazer Epilasyon

 

Diode lazer cihazı da Alexandrite ile benzer özellikleri taşır. Bu iki cihaz arasındaki fark ise Diode cihazlarında kullanılan ışık dalga boyu, Alexandriteden daha fazladır. Bu durum da Diode cihazlarının enerjisinin cilt dokusunun daha alt bölgelerine ulaiır. Kıl köklerinin daha derinde bulunduğu yüz, kol bölgeleri ile erkeklerde sırt bölgesinde Diode cihazlarının etkinliği daha yüksektir. Bu özellik dışında Alexandrite ve Diode cihazları arasında önemli bir farklılık bulunmamaktadır.

 

NdYAG Lazer Epilasyon

 

NdYAG lazer cihazları hem Alexandrite hem de Diode cihazlarından daha uzun dalga boyunda ışık enerjisi kullanır. Bu özelliği sayesinde melanin pigmentinin yoğun olduğu koyu renkli veya bronzlaşmış tenlerde kullanım için uygundur. Yine açık renkli tüyler üzerinde de etkilidir. NdYAG cihazları ile üretilen lazer enerjisi ciltte derin dokulara kadar nüfuz edebilir. Bu durum da epilasyon sonrası kızarıklık, ödem gibi yan etkilere yol açmaktadır. NdYAG lazerin melanin tutulumunun az olması seansların uzun sürmesine, kalıcı epilasyonun sağlanması için daha uzun bir süreye ihtiyaç duyulmasına neden olabilir.

 

Lazer Epilasyon Konusunda

Sık Sorulan Sorular

 

Lazer epilasyon yaş sınırı var mı?

 

Bu soru için net bir durum söz konusu değildir. Ancak uzmanlar kişinin gelişiminin tamamlandığı ve hormonal değişimlerin bir düzene oturduğu 18-20 yaşlarında lazere başlamanın daha doğru olduğunu belirtmektedir.

 

Tek ve Etkili Bir Seansta Kalıcı Olarak Tüylerimizden Kurtulabilir miyiz?

 

Bugüne kadar dünyanın hiçbir bölgesinde tek seansta tüm kıllardan kurtulmanızı sağlayacak bir yöntem keşfedilmemiştir. Eğer sağlıkla ilgili bir durum söz konusuysa olağanüstü çağrışımlar yapan kişilerden ya da kurumlardan kaçınınız.

 

Cilt tipine, tüy rengine ve bölgeye göre ortalama 4-12 seansta sonuç alınmaktadır.

 

Lazer Epilasyon Koyu Ciltlerde Başarısız Olur mu?

 

Lazer epilasyonun en verimli olduğu kişiler açık ten rengine, koyu kıl rengine sahip kişilerdir. Bu durum lazer epilasyonun koyu ten rengine sahip kişilerde başarısız olacağı anlamına gelmez. Koyu ten rengine sahip kişiler için daha fazla seans gerekmektedir. Ayrıca kullanılacak cihaz koyu ten rengine uygun olarak seçilmelidir.

 

Lazer epilasyon işlemi öncesi dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Lazer epilasyon yaptıracak kişiler işlemden birkaç gün önce şunlara dikkat etmelidir:

 

İşlem öncesindeki birkaç gün boyunca uzun süre güneşte kalınmamalıdır. Bu durum hem cildi hassaslaştırır hem de lazerin etkisini azaltır.

 

Cildin tahriş olmasına neden olabilecek kese yapma gibi davranışlardan uzak durulmalıdır.

 

Ağda, cımbızla tüy temizliği gibi davranışlardan kaçınılmalıdır.

 

Kanamayı artırıcı aspirin gibi ilaçlar almamaya özen gösterilmelidir. Bu ilaçları düzenli olarak kullanması gereken kişiler lazer epilasyona başlamadan önce mutlaka doktorundan bilgi almalıdır.

 

Boğaz enfeksiyonu, bakteriyel cilt enfeksiyonu gibi aktif enfeksiyonu olan kişiler iyileşmeden işlem yaptırmamalıdır.

 

Lazer Epilasyon Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Lazer epilasyon sonrası yapılacak bakım kişiye veya kullanılan cihaza göre bazı farklılıklar gösterebilir. Dolayısıyla lazer sonrası işlemi uygulayan uzmanın görüşünü almak faydalı olacaktır. Ancak genel olarak bakılacak olursa lazer sonrası kızarıklık, şişlik ve ağrının giderilmesi için yapılacak basit çözümler şu şekildedir:

 

Soğuk Uygulama

 

Buz aküsü temiz ve yumuşak bir beze, havluya sarılarak işlemin yapıldığı bölgeye konabilir.

 

Birkaç dakikalık periyotlarla yapılan soğuk uygulaması ağrı ve şişliği hafifletmeye yardımcı olur.

 

Cildi Güneş Maruziyetinden Korumak

 

Lazer epilasyon uygulanan cilt hassaslaşır. Dolayısıyla hem işlem öncesi hem de işlem sonrası 1 aylık süreçte, lazer uygulanan bölgenin doğrudan güneş maruziyetinde kalması önlenmelidir. Ayrıca dışarı çıkarken işlem uygulanan bölgeye güneş kremi sürülmelidir.

 

İşlem Bölgesini Tahriş Edici Maddelerden Uzak Tutmak

 

Lazer epilasyonun uygulandığı bölge hassas hale gelir. Dolayısıyla bu bölgeyi sıkı saran kıyafetler giymek, bu bölgelere parfüm, deodorant sıkmak gibi davranışlar cildin tahriş olmasına neden olur.

 

Özellikle işlem sonrasındaki ilk birkaç gün bu davranışlardan uzak durmaya dikkat edilmelidir.

 

Exit mobile version