Site icon AİLEMİZ

Hobinizi Pro’ya Çevirmeye Şimdi Başlayın

Eğitim Uzmanı  ve Danışmanı

Ayşe Hunat Öztoprak

İster öğretmen ister ebeveyn olalım çocuklarımızın hayatlarını iyileştirme konusunda bir çok muhteşem fikre sahip olabiliyoruz.

 

Peki tüm fikirlerimizi derleyip hakikaten katkı sağlayacak bir girişime dönüştürmek için motivasyonumuz var mı?

 

Çocuklarımız için hayallerimizdeki geleceği yaratma hususunda yapılacakların başında kendimize yatırım yapmak, bulunduğumuz topluluğa katkıda bulunmak ve hatta girişimde bulunup kendi küçük ölçekli işletmemizi kurmak geliyor.

 

Hal böyle olduğunda ister çocuklar için tasarladığınız bir ürün olsun, ister online eğitim planlıyor olun veya öğretmenleri destekleyecek bir içerik düşünüyor olun ihtiyacınız olan biraz cesaret ve iyi bir plan.

 

Özel derslerinizi, çocuklar için okul sonrası programlarınızı veya eğitim materyali tasarımlarınızı kendi eğitim girişiminizin bünyesinde hayata geçirmek delice bir fikir gibi mi geliyor? Aslında hiç de öyle değil.

 

Geleceğin parlayan sektörleri arasında eğitim başı çekiyor ve bu nedenle bu ayki yazımda bir eğitim girişiminde bulunmak için tecrübelerimi 9 madde altında derleyerek sizinle paylaşıyorum.

 

Günlük işinizi bırakmayın!

 

İşten çıkartılmadığınız müddetçe size gelir getiren tam zamanlı işinize devam edin.

 

Faturaları ödeyemezseniz işinizi yönetemezsiniz.

 

Girişiminizi ve ailenizi aynı anda bir kaç ay, hatta girişiminiz rayına oturuncaya kadar sizi destekleyecek kazancı bir kenara koymuş olmadan girişimde bulunmayın.

 

Dönüşüm esnasında gelir durumunuz çalkantılı bir süreçten geçebilir, belirsizlik içerisinde kalabilirsiniz, moraliniz bozulmasın. Belirsiz durumlara katlanabilme ve sabır girişimcinin kişilik özellikleri arasındadır.

 

Sorumluluğunuzda olan bir aile olmadan girişimde bulunmanız genç yaşta “StartUp”ların teşvik edilmesindeki sebep.

 

Araştırmanızı iyi yapın

 

Ürettiğiniz ürüne, sunduğunuz hizmete para ödeyecek birini bulamadıysanız bir girişiminiz yok demektir.

 

İlgilenenlerin ve size destek verenlerin olması iyiye işaret ama sizi ayakta tutacak ve tüm zahmetlerinize değecek bir getiri sağlayacak mı girişiminiz? Rakiplerinizi inceleyin, kendi bütçenizi oluşturun; ihtiyaçlarınızı, giderlerinizi ve sabit giderlerinizi listeleyin.

 

Gerçekçi olun ve sizden evvel sektöre adım atmış olan insanların görüşlerine başvurun.

 

Rakipleriniz potansiyel bir rekabete karşı sizinle tüm sırlarını paylaşmayacaktır ama araştırmanızı detaylı ve doğru bir şekilde yaparsanız gerekli bilgiye sahip olabilirsiniz.

 

Yasal gereklilikleri bilin, yerine getirin.

 

Eğitim girişiminin yasal gereklilikleri Türkiye ve Kıbrıs arasında farklılık gösteriyor, yasal haklarınızı, vergilendirmeyi ve bürokratik gereklilikleri iyi araştırın.

 

Danışmanlık almak iyi bir fikir olacaktır bu aşamada, ancak konuya hakim bir avukat ve muhasebeci ile görüşün. Eğitim bakanlığı yardımcı olma konusunda destekçi olduğundan rahatlıkla gidip konuşabilir, bir sonraki adımınızı beraber planlayabilirsiniz.

İş planı oluşturun

 

Çok uzun olmasına gerek yok iş planınızın, başlamınızı sağlasın yeterli. Üzerine düşündükçe, planınızı oluşturdukça daha evvel aklınıza gelmeyen soruların belirdiğini, işinizi detaylandırma konusunda size yardımcı olduğunu göreceksiniz.

 

Hata yapmadan veya yanlış, gereksiz bir yola girmeden evvel fark etmenize olanak sağlayacaktır iş planı. Online ortamlarda bir çok iş planı örneği bulmanız veya girişimcilik eğitimi veren birçok kursa denk gelmeniz mümkün.

 

Ben kendi izlediğim yolu özetleyecek olursam, bir iş planı beş kısımdan oluşuyor; eğitim girişiminizin tanımı, bütçeniz, pazar planı, hizmet bilgisi ve yönetimsel plan. Tüm bu başlıkları sunum halinde bir araya getiriyorsunuz, dosya/kağıt artık kullanılmıyor.

 

Finansal durumunuzu doğru teşhis edin

 

Sunduğunuz hizmetin veya ürettiğiniz eğitimsel ürünün bütçenizi karşılayabilmesi için ne kadardan fiyatlandırılması gerektiği konusunda gerçekçi olun.

 

Kendi birim fiyatınızı belirlemenin yanı sıra rakiplerinizin aynı hizmeti ne kadardan sunduğu veya ürettiğiniz ürünü ne kadardan sattığını iyi araştırın.

 

Tedarikçilerinizi belirleyin, istediğiniz kalitede en uygun fiyata nasıl üretim yapabileceğinizin yol haritasını çizin. Hizmetinizin fiyatını siz belirliyorsunuz sanmayın, fiyatı talep de belirliyor.

 

Satış kanalınızı belirleyin

 

Online imkanlar neredeyse sınırsız, hizmetinizin veya ürününüzün duyurusunu doğru kanallardan yapmaya özen gösterin.

 

Yerli malı ve organik ürünlerin satışının yapıldığı bir festivalde her ne kadar yerli bile olsa eğitim ürününüzü satmanız doğru olmayabilir.

 

İnternet girişimciliğini bir çok sektör için tavsiye ediyorum, içeriğinizin ilgi çekici, özgün ve samimi olmasına özen gösterin.

 

Kayıt tutun

 

Yaptığınız işi hobiden çıkartıp girişime geçirecek olan tuttuğunuz kayıtlar. Gelirlerinizden giderlerinize, vergilerinizden bütçe analizlerine kadar tuttuğunuz her kayıt girişiminizi profesyonel yapacak unsur.

 

Hobi olarak verdiğiniz hizmetle vergilendirmeden avantaj sağlayacak şekilde sunduğunuz hizmet arasındaki fark birinin iş diğerinin hoş olması.

 

Bütçelendirmenizi daha uygun bir hale getirmek ve hibelerden/desteklerden faydalanmak için neler yapabileceğiniz konusunda sizi yönlendirecek profesyonellerle iletişimde olun.

 

Varlığınızı farklı yollarla duyurun

 

Sosyal medya platformlarını faydalı buluyorum ama networkünüzü oluşturma konusunda ciddi olun.

 

Aynı sektördeki bireylerle her daim temasta olun, sosyalleşin, farklı metotlar deneyerek varlığınızı duyurun.

 

Ağızdan ağıza, düzenli mail, deneyim paylaşımı, anketler, reklamlar, el ilanları, paydaşlıklar ve daha bir çok farklı yol karşınıza çıkacaktır. Siz isteyin imkanlar gelsin.

 

Tutkunuzu koruyun

 

Hobiniz veya arada bir yapmaktan hoşlandığınız girişiminiz para kaynağı olma yolunda ilerlerken üzerinize binecek olan baskıdan hoşlanmayabilirsiniz.

 

Sevdiğiniz işi yaparak para kazanmak kolay bir serüven değil ve hayallerinizdeki düzeye gelmesi adanmışlık gerektiren bir süreç. Camp Cyprus, kızım için oluşturduğum bir oluşum olarak hayatına başladığında senede sadece bir defa, her yaz yaptığım bir kaç haftalık bir eğitim etkinliği, kendi kızım için yarattığım bir deneyimsel paylaşımdı.

 

Hobiden ne zaman çıktığını tam olarak bilmiyorum.

 

Halen hobi kıvamında kendimin katılmaktan büyük keyif sağlayacağım tatil planları yaratıyorum çocuklar için.

 

Her sene Summer School, Saturday School, FebCamp, CoreCamp olmak üzere dört temel eğitim ve eğlence kampı planlamanın yanı sıra konsept kamplar çatısı altında Teen Camp, Kiddy Camp, UNICamp gibi etkinlikler programlıyorum.

 

Alanlarında uzman bir çok eğitimciyle çalışma fırsatı yakalıyorum ve çocuklarla, gençlerle iletişim halindeyken genç kalıyorum.

 

Kendinize, fikrinize güvenin ve ileriye doğru bir adım atın. Başlayın ve küçük adımlarla ilerleyin, yol boyunca işe yarayan girişimleri sürdürün, yaramayanları budayın.

 

Merakla, yeni fikirlere açık olacak şekilde kendinizi daima değişime serbest bırakın. Bol şans.

 

Exit mobile version