Eğitim Uzmanı ve Danışmanı
Ayşe Hunat Öztoprak
Anladığım ve anlatabileceğim kadarıyla ChatGPT, açık kaynaklı bir dil modeli olan GPT-3’ün bir türevi olarak karşımıza çıkıyor.
2019 yılında kullanıma sunulan GPT-2’den bir sene sonra GPT-3, OpenAI tarafından piyasaya sürülmüş ve günümüzde doğal dil işleme alanında en gelişmiş model olarak kabul ediliyor(-du).
Rakkamlarla ifade edildiğinde, GPT-2 1,5 milyar parametreye sahipken, GPT-3175 milyar parametreli bir model.
ChatGPT ise, GPT-3’ün bir alt kümesi olarak özellikle sohbet botları için tasarlanmış bir dil modeli.
2020 yılında GPT-3 modeliyle aynı anda tanıtıldığından bu zamana kadar büyük miktarda veriyle eğitilerek insan benzeri metin üretme ve anlama yeteneği kazandığından karşılıklı sohbet havasında bilgi akışı sağlayabiliyor.
Hayatımızın bir çok alanında faydalanabileceğimiz ChatGPT, eğitim alanında öğretmenlere, velilere ve öğrencilere birçok farklı şekilde yardımcı olabiliyor ve hazır halen yaz tatili devam ederken ve GPT-4 daha yeni piyasa sürülmüşken, önümüzdeki eğitim yılına hazırlanmak adına ChatGPT’nin eğitimde faydalanılabilecek örneklerine değiniyorum bu ayki yazımda.
Ödev Yardımı
Çocuğunuzun matematik problemlerini çözmesine veya yazılı ödevlerini düzeltmesine yardımcı olmak için ChatGPT’yi kullanabilirsiniz.
ChatGPT, çocuğunuzun sorularını yanıtlayabilir veya örnek problemler sunarak anlamasını sağlayabilir.
Tek yapmanız gereken sorunun bir fotoğrafını veya kendisini yazarak yüklemeniz ve karşınızda özel öğretmeni gibi soruyu açıklayan, takıldığı noktayı belirten, hangi çalışmaları yapması gerektiğini öğütleyen bir konuşma metni bulacaksınız.
Konu Araştırması
Çocuğunuzun öğrenmek istediği bir konu hakkında bilgi edinmesi için kullanılabilir.
Örneğin tarih veya bilimle ilgili bir projesi varsa, ChatGPT’yi kullanarak doğru ve kapsamlı bilgilere erişebilir hatta yararlanabileceği kaynaklara ulaşabilirsiniz.
Bir kitabın veya herhangi bir yazılı metnin özetini çıkartabilir, farklı kaynakların hepsini değerlendirmeye alarak özde yatan bilgiyi sunabilir.
Üstelik bunu bir çok farklı dilde de yapabilir ve google translate’ten farklı olarak doğal bir konuşma metni ile yapar.
Dil Becerilerinin Geliştirilmesi
Çocuğunuzun dil becerilerini geliştirmek için kullanılabilir.
Örneğin, çocuğunuzla ChatGPT üzerinde metin tabanlı bir oyun oynayabilir veya dilbilgisi konularında pratik yapabilirsiniz.
ChatGPT, çocuğunuza yeni kelimelerin anlamlarını öğretebilir veya cümle yapısı konusunda rehberlik edebilir.
ChatGPT, öğrencilere doğru kelime kullanımı, cümle yapıları ve anlatım tarzı hakkında geribildirim sağlayarak, yazılı ve sözlü ifade yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bu amaç doğrultusunda birlikte oynayabileceğiniz öneri listesi dahi isteyebilirsiniz.
Okuma ve Yazma Pratiği
Çocuğunuzun okuma ve yazma becerilerini geliştirmek için kullanılabilir.
Çocuğunuzla birlikte hikaye yazabilir veya direkt ChatGPT’den belirli bir konuda bir hikaye yazmasını isteyebilirsiniz.
Çocuğunuz, ChatGPT’nin önerilerine dayanarak kendi yazılarını geliştirebilir ve pratik yapabilir.
Öğrenciler, ChatGPT’yi kullanarak, ödevlerini yazarken doğru yazım, noktalama ve dilbilgisi kullanımı hakkında geribildirim alabilirler.
Ayrıca, ChatGPT, öğrencilere farklı yazı türleri hakkında örnekler sağlayarak yazma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
İlgi Alanlarını Keşfetme
Çocuğunuzun ilgi alanlarını keşfetmek için kullanılabilir.
Örneğin, çocuğunuzun bir hobisi veya merak ettiği bir konu varsa, ChatGPT’yi kullanarak daha fazla bilgi edinebilir ve çocuğunuzun ilgisini destekleyebilirsiniz.
ChatGPT, çocuğunuza ilgili kaynaklar, kitap önerileri veya ilgili etkinlikler hakkında bilgi sunabilir.
Öğrencilerin araştırma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
ChatGPT’yi kullanarak bir konu hakkında sorular sorabilir ve yanıtlarını araştırabilirsiniz.
ChatGPT, öğrencilere doğru kaynakları bulmaları ve doğru bilgiyi analiz etmeleri konusunda yardımcı olur.
Ancak ChatGPT’nin sadece bir araç olarak kullanılmasına ve eğitim sürecinin bir parçası olarak değerlendirilmesine dikkat edilmeli.
Veliler, çocuklarının ChatGPT ile geçirdikleri süreci izlemeli ve ihtiyaç duydukları rehberliği sağlamalıdır.
Her ne kadar ChatGPT, öğrencilerin dil ve yazma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak, kelime hazinelerini geliştirmek, araştırma yapmak ve yazma becerilerini geliştirmek için kullanılsa da ChatGPT’nin sadece bir araç olduğunu ve öğrencilerin öğrenme sürecinde velilerinin veya öğretmenlerinin rehberliğine ihtiyaç duyulduğunu unutmamak önemlidir.
Öğrencilerin salt CHatGPT’yi kullanarak ödevlerini yapmaları etik olmayacaktır. Ödevini ChatGPT’ye yaptıran bir öğrenci, ödevini kendisi yapmadığı için yakalanma riski altında kalır. Bu nedenle, bir öğrencinin ödevini ChatGPT’ye yaptırması yerine, ödevini kendisi ChatGPT’den faydalanarak yapması gerekir.
ChatGPT ile yapılan ödevler, öğretmenlerin ödevleri kontrol etmek için kullandıkları yazılım araçları tarafından tespit edilebilir. Bu nedenle, ChatGPT ile yapılan ödevlerin anlaşılması oldukça kolaydır.
Öğretmenlerin ödevleri kontrol etmek için kullandıkları Turnitin gibi ve zamanla çoğalan bir çok yazılım aracı vardır.
Turnitin, öğrencilerin yazılarını inceleyerek, benzerlikler ve alıntıları tespit eder.
ChatGPT’nin kullanıldığı ödevlerin benzerlik oranı yüksek olduğundan öğretmenler ödevleri kontrol ederken ChatGPT’nin kullanıldığını kolaylıkla anlar.
Kullanıma sürüldüğünden bu zamana kadar da bu anlamda epey bir pratik yaptıklarını hatırlamak gerekir.
Ayrıca, öğrencilerin ChatGPT’yi kullanarak ödevlerini yapmaları, ChatGPT’nin ürettiği yanıtların diğer öğrencilerin ödevleriyle benzer olması yüksek olasılıklı. Bu da öğretmenlere ChatGPT’nin kullanıldığına dair bir ipucu sağlayacaktır.
Öğrencilerin ChatGPT’nin kullanıldığı ödevleri yaparken, ödevlerinde dilbilgisi ve yazım hataları olma ihtimali daha düşük olduğundan bu da öğretmenlerin ödevleri kontrol ederken ChatGPT’nin kullanıldığını tespit etmelerine yardımcı olur.
Kısaca, ChatGPT tarafından üretilen bir ödev gözünden anlaşılır!
Yaz tatilinize kaldığınız yerden devam etmeden evvel, bilgisayarınızda kullanabileceğiniz ChatGPT listesi ile sonlandırıyorum yazımı.
Keyifli keşifler!
- Microsoft Bing
- Perplexity AI
- Google Bard AI
- Jasper Chat
- Chatsonic
- Hugging Chat
- GitHub Copilot X
- Pi, your personal AI (şahsi favorim 😊 )