Psikolojik Danışman
Verda Gülçür
Son yıllarda biraz kırılmaya başladıysa da genel olarak kültürümüzde baba “ otorite figürü” adı altında kız çocuğu ile paylaşımlarında daha geride duran ebeveyn rolündedir.
Kız çocuğunun annenin sevgisine, ilgisine ihtiyacı olduğu kadar aynı şekilde babanın da göstereceği sevgi ve ilgiye ihtiyacı vardır.
Küçük yaşlarda kız çocuğunun idolü olan baba sözde kızının terbiyesini sağlamak, onu daha disiplinli bir şekilde eğitmek için sevgisini, ilgisini, şefkatini göstermezse, yanlış bir davranış yaptığı zaman tehdit unsuru olarak gösterilirse ( babana söylerim) ve baba da bu rolü kabullenip kız çocuğuna karşı daha sert bir tutum içine giren, sürekli sesini yükselten, korku veren bir kişiliğe dönüşürse kız çocuğuna terbiye vermek yerine kendinden uzaklaştırır, çocuğun baba sevgisi yerine, baba korkusu geliştirmesine sebebiyet verir ve baba ile paylaşım en alt düzeye inerken kız çocuğunda özgüven eksikliği, sevgi eksikliği doğar.
Baba tarafından sevildiğini, korunduğunu hissetmediği için ileriki yaşlarda kendisine küçük de olsa sevgi gösteren, koruyan kişinin yanlışlarını kabul etme olasılığı artar ya da babası figüründeki insanların davranışları kendisine doğal geleceğinden dolayı sağlıksız bir ilişki yaşamayı kabullenir.
Kızıyla yeterince vakit geçirmeyen, sohbet etmeyen, iletişimi reddeden babaların kızları genel anlamda karşı cinsle de iletişim kurmakta güçlük çeker yada karşı cinsle iletişim kurabilmek adına kendi karakteristik özelliklerinden değer yargılarından ödün verir.
Baba sürekli olarak evin içerisinde kendi doğrularını kabul ettirmeye çalışıyorsa, karşı tarafı dinlemiyorsa, tartışmak yerine sesini yükselterek kavga ediyor, olaylara sürekli olarak kendi bildiği doğrudur şeklinde yaklaşıyor, kızını değersiz hissettiriyor, fikirlerinin önemi yokmuş gibi davranıyorsa, zamanla sevginin ve paylaşımın tamamen kopmasına neden olur.
Baba evin içinde varsa ancak “ yok” gibiyse hiçbir şeyle ilgilenmiyorsa, evin içinde olanlardan haberi dahi yoksa ilgi sevgi eksikliği varsa bu evin içindeki baba, kız çocuğu için vefat etmiş babadan daha büyük bir travmadır.
Çünkü vefat etmiş baba elde olmayan sebepten dolayı kızıyla ilgilenmiyordur.
Ancak babanın var olmasına rağmen, kızına karşı ilgi ve sevgi gösterebilecekken göstermemesi bilinçli olarak kızını yok sayması, görmezden gelmesi, kişinin kendini değersiz hissetmesine neden olur.
Sağlıklı bir baba her koşulda kızı ile ilgilenir.
Vakit geçirir. Sevgi ve ilgisini esirgemez.
Sağlıklı bir baba kız ilişkisinde baba kızı her zaman destekleyici rolü oynar.
Aralarında yasak, ayıp , tabu gibi kavramlar olmaz. Bu şekilde olan baba kız ilişkileri kız çocuğunu özgüvenli, karakter sahibi, başarılı, hayır demesini bilen bir kadın haline getirir.
Kız çocuğu rahatça babasına yaklaşabilmeli, art niyetli olmayan fiziksel temasları olmalı, (sarılma, öpme, saçını okşama, kucaklama) annesine anlatabildiği gibi babasına da kendisinde olan fiziksel değişmleri anlatabilmeli ( regl olması, bu dönemde hissettikler vs…), hoşlandığı erkeği babasına anlatabilmeli, birliktelik yaşadığı insanı babasıyla paylaşabilmeli ve kendini çıkmazda hissettiği anda babayı arasam mı sorsam mı diye düşünmemeli hemen arayabilecek, yardım isteyecek durumda olmalıdır.
Otorite adı altında uzaklaşmak yerine ki bu otorite değil kızımızla iletişimimizi koparmaktır ve ona karşı vereceğimiz en büyük zarardır, kızımızla paylaşarak, onu severek ve sevdiğimizi göstererek, (çoğunlukla babaların söylediği söz, seviyorum ama göstermiyorumdur. Gösterilmeyen sevginin hiçbir anlamı yoktur.)
Kızımıza gerekli zaman ve ilgiyi vererek kızımızı disipline edebilir, o zaman gerçek anlamda koruyabilir ve babalık vazifemizi yapmış oluruz.
Kız çocuğunun da en az erkek çocuğu kadar babaya ihtiyacı vardır.
Kız çocuğu anne ile erkek çocuğu baba ile paylaşır düşüncesi geri kalmış, yanlış bir düşünce tarzıdır.
Kız ve erkek çocuk manevi ve maddi anlamda babanın ve annenin yanında eşit olmalıdır.
Sevgili babalar unutmamalıyız ki vermediğimiz, göstermediğimiz sevgi, ilgi, alaka kız çocuğumuzu terbiye etmeyecek sadece geleceğine olumsuz yönde bir tuğla koymanıza neden olacaktır